Hubungan Industrial ^sebuah catatan lain^

Dalam bagian Introduction untuk buku yang ditulisnya bagi Asosiasi Hubungan Industrial Internasional (IIRA) (diterbitkan ILO dengan judul The global evolution of industrial relations: events, ideas, and the IIRA), Prof. Bruce Kaufman (2004, pp.1-2) menulis:

 

“In its negative aspect, industrial relations was a reaction against the waste, human suffering and social injustice associated with unrestrained profit making and employer power in nineteenth- and early twentieth-century capitalism… these evils led to deplorable conditions and many hardship for a large bulk of the workforce, precipitating considerable political agitation, mounting class conflict between capital and labour, and a rising tide of labour strikes and protest. Out of these tensions and conditions grew a number of revolutionary and reform movements, with the more radical groups dedicated to the overthrow of capitalism and the wage system, while the more moderate ones sought to work within capitalism but soften and humanize its rough edges.”

 

“In its positive aspect, industrial relations arose from a conviction that the conditions of work and the relations between bosses and bossed could be improved progressively through a combination of scientific discovery, education, legal reform, institutional building, and appeal to a higher sense of ethics and social responsibility. Key work-related objectives shared by early participants in the field were closer cooperation and harmony between employers and workers; more secure, stable and plentiful jobs; a better balance of bargaining power between company and employee and improved wages, hours and conditions of employment; and provision of basice democratic rights and processes in workforce governance.”

 

Menurut Kaufman, sebagai sebuah bidang ilmu dan praktik, Industrial Relations (IR) lahir didorong oleh berbagai peristiwa dan ide di seputar muncul dan berkembangnya ekonomi industri dan kepemerintahan yang demokratis di negara2 maju/barat.

 

Bruce Kaufman adalah profesor ekonomi di Georgia State University di Atlanta, USA. Ia adalah ahli dalam bidang ekonomi ketenagakerjaan, hubungan industrial, dan manajemen sumber daya manusia. Bruce adalah seorang pembicara yang sangat menawan karena selalu berupaya berinteraksi dengan audiencenya dan terutama ia datang dengan temuan dan pemikirannya yang tajam dan menstimulasi pemikiran audience.

 

Buku yang ditulisnya ini adalah salah satu buku terbaik di bidang Industrial Relations.

disclaimer: khusus buat mas joey nya mba chichi yang baru jadi orang tua.. ^kalian pasti jadi orang tua yang HEBAT^ , mas joey yang waktu ituh katanya mau nyari buku tentang hubungan industrial.. check this out.. 🙂

Iklan

8 pemikiran pada “Hubungan Industrial ^sebuah catatan lain^

  1. karena tidak seperti yang disangkakan oleh karl marx, kapitalisme ternyata mampu berkembang dan menyesuaikan diri dengan perkembangan jaman. yang akhirnya melindas dan menghempaskan sosialisme ke tepi peradaban…

    ratutebu: jadi?? 🙄

  2. Mimjem, beli dong mas Hangga… hehe…. bcanda mas…:)
    Kalo aku boleh minjam gak ya hihih (curang)..:D
    Ok trim atas infonya. Industrial Relations (IR) cocok buat pelaku bisnis…:roll:

    ratutebu: hmmm.. gantian sama mas hangga ya buuu.. 😉

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s